top of page

Βιβλία

Λεξικό Αρχαίων Ελληνικών

Ναυτικών Όρων

Ερμηνευτικό – Ετυμολογικό – Εγκυκλοπαιδικό

 

Εκδόσεις Historical Quest 2014

 

Το Λεξικό αποδίδει τους αρχαίους όρους, την απλή ετυμολογική προσέγγισή τους, την ερμηνεία, την ονομασία στην κοινή ναυτική γλώσσα αλλά και στην αντίστοιχη επίσημη αγγλική.

Οι περισσότεροι όροι συνοδεύονται από αποσπάσματα αρχαίων κειμένων, πολλά εκ των οποίων σπάνια, με την μετάφρασή τους ή παραπομπές σε αυτά, καθώς και από επιπρόσθετες εγκυκλοπαιδικές γνώσεις.

Η Κρίστυ Εμ. Ιωαννίδου καταδύεται στο αιώνιο υδάτινο συνεχές που μας συνδέει με τον Ελληνικό Χρόνο και τον Ελληνικό Τόπο και μας χαρίζει ένα συναρπαστικό ταξείδι στη Χώρα των Λέξεων.

Ηλίας Αρ. Υφαντής

Καθηγητής, ΣΝΔ

 

Η Κρίστυ Εμ. Ιωαννίδου έγραψε ένα σημαντικό βιβλίο που δείχνει την άρρηκτη συνέχεια της μοναδικής ευρωπαϊκής γλώσσας που έχει πίσω της μιάν αδιάκοπη ιστορία τριών περίπου χιλιάδων ετών.

Αρχιπλοίαρχος ε.α. Παναγιώτης Γ. Αλούρδας ΠΝ

 

Η Κρίστυ, γνωστή για τις εξαιρετικές της εργασίες στον τομέα της ναυτικής ιστορίας, εντυπωσιάζει με τη έρευνα και καταγραφή των αρχαίων ελληνικών ναυτικών όρων. Η παράθεση τμήματος του αρχαίου κειμένου που περιέχει την πλειοψηφία των όρων, της αντίστοιχης μετάφρασης, καθώς και στοιχείων της ετυμολογίας, δημιουργεί ένα λεξικό χρηστικό στο οποίο μπορεί να ανατρέχει κανείς σε πολλές περιπτώσεις.Η εργασία μπορεί να θεωρηθεί ως συνέχεια και συμπλήρωμα της ανάλογης προσπάθειας που έγινε το 1858 από τους Πλωτάρχες του τότε Βασιλικού Ναυτικού Λ. Παλάσκα και Α. Κουμελά, μαζί με τον καθηγητή Φίλιππο Ιωάννου.

Αντιναύαρχος ε.α. Ιωάννης Παλούμπης ΠΝ

Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος

 

Ένα απαραίτητο βοήθημα για έναν λαό που η διαρκής ναυτική του παράδοση χάνεται στα βάθη της Ιστορίας αλλά και μία ευθεία απάντηση σε αυτούς που αφελώς ή δολίως υποστηρίζουν ότι η αρχαία ελληνική γλώσσα είναι νεκρή και συνεπώς άχρηστη.

Αντιναύαρχος ε.α. Βασίλειος Μαρτζούκος ΠΝ

Επίτιμος Διοικητής ΣΝΔ, Πρόεδρος ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.

ΤΡΙΗΡΗΣ

Τακτική και Επιχειρησιακό Περιβάλλον στην αρχαία Ελλάδα

Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού 2016

Christy E. Ioannidou’s book takes a fresh look at all aspects of trireme warfare from the logistical to the tactical to the psychological to the legal. Firmly based on the ancient sources and a wide range of modern scholarship, it provides a sure-footed guide to Classical Greek naval warfare and the ships with which it was fought.
Boris Rankov,

Professor of Ancient History, University of London.

 

Στην έρημο που λέγεται ελληνική ναυτική ιστορία το βιβλίο της Κρίστυ αποτελεί μια όαση. Θα ήταν ευχής έργο να βρει μιμητές και να αποκτήσουμε επιτέλους βιβλιογραφία σ' έναν τομέα, που σαφώς τον αγνοούμε, και στον οποίο οι Έλληνες πραγματικά μεγαλούργησαν.

Ηλίας Νταλούμης,

Δημοσιογράφος.

Είχαμε συνθίσει η ιστορική στρατιωτική ανάλυση να μονοπωλείται από άνδρες, πλην όμως η συγγραφέας όχι μόνο αναπτύσσει το αντικείμενο, αλλά το παρουσιάζει με μοναδική διεισδυτική ικανότητα και αναλυτική δεξιοτεχνία. Πλούσια βιβλιογραφία, εξαιρετική συγκέντρωση στοιχείων. Ένα βιβλίο που αξίζει να υπάρχει σε κάθε βιβλιοθήκη.

Αναστασία Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη,

Πρόεδρος Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος.

Μελέτη του ναυτικού πολέμου στη Κλασσική Ελλάδα σε στρατηγικό, επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο με ιστορικά τεκμηριωμένα γεγονότα. Διεξοδική ανάλυση ναυμαχιών, όχι όπως συνηθίζεται με απλή αναφορά των ιστορικών γεγονότων, αλλά με τον τρόπο που μελετούν την επιχειρησιακή σχεδίαση στις σύγχρονες σχολές πολέμου.  Ένα εξαίρετο έργο από πλευράς έρευνας, συγκρότησης και μεθοδολογικής προσέγγισης του θέματος.

Ιωάννης Θ. Μάζης,

Καθηγητής Γεωπολιτικής Ιονίου Πανεπιστημίου. 

Το ένδοξο μεγαλείο της τριήρους στην Αρχαία Ελλάδα ζωντανεύει μέσα από το μοναδικό βιβλίο της Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου όπου μπορεί να διαπιστώσει κανείς την εξαιρετική επιστημονιική προσέγγιση και την υπευθυνότητα στην ιστορική έρευνα.

Κυριάκος Μαριδάκης,

Hotel Director, Αντιπρόεδρος Διεθνούς Ιδρύματος "Σαλαμίς".

 

Δια μέσου των αιώνων η στρατηγική και η τακτική υπόκεινται στις ίδιες αρχές, με τις διαφοριποιήσεις είτε να είναι αλλαγές κλίμακος είτε εφαρμογή πρωτοποριακών ιδεών εμπνευσμένων ηγετών. Από τις σελίδες αυτού του βιβλίου αναδυκνύεται πως η ναυτική τακτική των αρχαίων Ελλήνων επέδρασε συνολικά, όχι μόνο στην τακτική, αλλά και στη στρατηγική σκέψη, διαμορφώνοντας τις αρχές που παραμένουν επίκαιρες και σήμερα και στο μέλλον.

Ευθύμιος Πέτρου,

Στρατιωτικός Συντάκτης, Αρθρογράφος εφημ. Εστία. 

 

Η Πειρατεία στην Αρχαία Ελλάδα

 

Εκδόσεις Historical Quest 2017

Tο βιβλίο της Κρίστυ Ε. Ιωαννίδου συνιστά μια ευχάριστη συγγραφική έκπληξη, καθώς βρίθει πολλών και ποικίλων παραδειγμάτων ασκήσεως πειρατείας, τα οποία επιλέχθηκαν και σταχυολογήθηκαν από την μελέτη αρχαίων κειμένων, ενώ ταυτόχρονα χαρίζει μια πλούσια όσο και λεπτομερή ανάλυση του διαχρονικού αυτού φαινομένου. Η πληθώρα παραπομπών σε αρχαίες και σύγχρονες μελέτες διευκολύνουν τον κάθε ενδιαφερόμενο για περαιτέρω αναζήτηση στοιχείων. Η έρευνα που έχει διεξάγει η συγγραφεύς σχετικά με το άγνωστό στο ευρύ κοινό ζήτημα της ναυταπάτης στην αρχαία Ελλάδα (αξίζει να σημειωθεί ότι και η πειρατεία συνιστά μορφή ναυταπάτης) είναι εξίσου εντυπωσιακή όσο και ενδιαφέρουσα και αποτελεί παγκοσμίως μοναδική έρευνα για το φαινόμενο αυτό στο πλαίσιο της εξεταζόμενης ιστορικής περιόδου. Τέλος, τα σύντομα αλλά ενδεικτικά παραδείγματα ανδρών, που άσκησαν πειρατεία καθώς και οι αναφορές στα επώνυμα θύματά τους, ενισχύουν την θεματογραφία του βιβλίου χαρίζοντας μια ευχάριστη έκπληξη στον αναγνώστη.

Υποναύαρχος Αντώνης Παπαϊωάννου ΠΝ(εα)

 Πρώην Διοικητής EUNAVFOR/Somalia

Η ζωή στα ελληνικά υποβρύχια του
Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
 
Εκδόσεις Historical Quest 2021
Βραβείο Α’ Τάξεως Θετικών Επιστημών από την Ακαδημία Αθηνών.

168429766_158772922778740_16529660202223

Ένα μοναδικό βιβλίο που προσεγγίζει τον άνθρωπο, την ανδρεία, τον πατριωτισμό, την αυταπάρνηση, την μοναξιά, την συναδελφικότητα, ακόμη και τον φόβο που μακριά από αγαπημένους είναι προσηλωμένος στο καθήκον για την πατρίδα και υπερήφανος που υπηρετεί στα Υποβρύχια.  
Η συγγραφέας σκάβει βαθειά με ευαισθησία και διακριτικότητα, ερευνά και αναδεικνύει τον άνθρωπο που δίνει ζωή στα σίδερα, στις μηχανές, στα όπλα.
Ασφαλώς «Η Ζωή στα Υ/Β του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου» θα αποτελέσει ένα σημαντικό σημείο αναφοράς της βιβλιογραφίας που αφορά στην ιστορία των Υποβρυχίων μας.

Αντιναύαρχος Γ. Δεμέστιχας ΠΝ
Επίτιμος Αρχηγός Στόλου

 

Η ζωή των ναυτικών μέσα στα υποβρύχια του Β Παγκοσμίου είναι συναρπαστική, επικίνδυνη και μια αχαρτογράφητη ιστορία. Η συγγραφέας προσεγγίζει με σεβασμό τον αθέατο κόσμο τους και απαντά σε όσα θα θέλαμε να μάθουμε. Από τις καθημερινές συνθήκες διαβίωσης μέχρι την αγωνία της πολεμικής αναμέτρησης.

Χρίστος Βασιλόπουλος
Δημοσιογράφος / Εκδότης/ «Μηχανή του Χρόνου»

 

Η συγγραφέας πετυχαίνει να «καταδυθεί», να εισχωρήσει και να φωτίσει τις καταστάσεις μέσα από την ανθρώπινη οπτική, μέσα από τα πιο καθημερινά ζητήματα αλλά και τα μεγαλύτερα διλήμματα που ξετυλίγονται μπροστά στον αναγνώστη που παρακολουθεί συνεπαρμένος, βάζοντας αυθόρμητα τον εαυτό του στο ρόλο των ηρώων που περιγράφονται. Και το πετυχαίνει με τον πλέον ρεαλιστικό και συγκινητικό τρόπο.
Είναι βέβαιο πως το βιβλίο αυτό έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό στη βιβλιογραφία για τον υποβρύχιο πόλεμο έχοντας ως πλεονέκτημά του το καλογραμμένο κείμενο και την ενδελεχή έρευνα σε αρχεία και μαρτυρίες. 

 

Θάνος Παπαδημητρόπουλος
Πλωτάρχης (Ο) ΠΝ, 
Υπεύθυνος Ι.Α. Υπηρεσίας  Ιστορίας  Ναυτικού


 

bottom of page